A Megértés Táblázata

Tapasztalatok pedagógus szemmel

Az elmúlt évek során több százan végezték el a tanfolyamok valamelyikét,  sok visszajelzés érkezett. A résztvevők között szép számmal vannak a valamilyen segítő, gyógyító, oktató hivatást élők, legnagyobb örömömre pedagógusok is egyre többen.

 


„Pedagógusnak lenni a Megértés Táblázattal 

Nem érzem a nehézségét a tanításnak mióta tudatosan élem a Megértést. 

Gyakran feszültem attól, hogy a gyerekek rossz állapotát láttam és nem tudtam segíteni. Nem tudtam mit kellene tennem, hogy ne dühöngjenek, a fegyelmezetlenségeket hogyan reagáljam le úgy, hogy hosszú időre megoldjam a problémát, ill. teljesen megszűnjön a feszültség köztem és közöttük. Ma már tudatosan szét tudom választani az érzéseiket. Mi szól a helyzetről, a múltjukról és mi szól rólam, nekem. Könnyebb a tanítás, hiszen kevesebb súlyt cipelek, csak azt a felelősséget érzem, ami az enyém. A család és a társadalom által generált terheket nem én cipelem.

Könnyebb megtalálnom, azokat az eszközöket és motivációkat, amik előrébb viszik a megtanítást, mert ismerem az érzéseiket. Átláthatóbbá vált a gyerekek lelki működése és az enyém is. Ez megnyugtat és a gyerekeket is.

Képes vagyok gyorsan és határozottan leállítani a kamaszkori szélsőség határátlépéseket.

A szülőkkel érdemben tudok kommunikálni, hiszen többet látok a gyermekükből, mint ők. Ismerem a mozgatórugóikat. A kérdéseim pontosabbak és a problémákra könnyebben találunk megoldásokat.

A kapcsolatom mélyebb a gyerekekkel, pedig nem töltök velük több időt, csak másképpen látok helyzeteket. Teljesebben látom őket.

A tanítási órán együtt élek, érzek a gyerekekkel, a tanítás így hatékonyabb, de nem fárasztóbb. Élmény.”

Popol Klára


„Gondolatok a Megértésről

A problémákkal és konfliktusokkal kapcsolatban mindig is úgy éreztem, hogy ha megérteném a motivációkat, mozgatórugókat, akkor valahogy meg is oldódnának. Sajnos eddig a legtöbb „Miért?”-emre a válaszok így hangzottak: „Nem tudni. Majd az idő megoldja.” Vagy. „A világ igazságtalan. Ebbe bele kell törődni és ezt így kell elfogadni.” Ezek a válaszok számomra olyanok voltak, mintha azt mondták volna nekem arra a kérdésre, hogy mit kezdjek a két karommal, mert zavarnak, hogy itt lógnak a vállamon, azt a választ kapnám, hogy „nem lehet ezt tudni, fogadd el, hogy ezt el kell tűrnöd.” A Megértés Táblázata segítségével végre megkapom a válaszokat. Csodálatos, ahogy megérthető egy-egy helyzet, és ahogy megélhető az, amire mindig is vágytam: megoldódnak a problémák (illetve a probléma ott van, de ha érted, hogy az mi, akkor teljesen másképp gondolsz rá, és másképp állsz hozzá és így már tényleg csak idő kérdése, hogy felszámold!), feloldódnak a viszályok. A Megértés Táblázata a REND szolgálatában áll és a Megértés útján békét és nyugalmat teremt.

Amikor az egyetemen megmutatták, hogy minden másodfokú egyenletnek pontosan két megoldása van, csak mi nem mindig látjuk őket a valós számegyenesen, az jutott eszembe, hogy ilyen módon működhet az életünk is. Mindenütt egyensúly van, megvan a megoldás is mindig, csak a korlátok és a csőlátásunk miatt nem látunk sokmindent, nem érzékeljük és nem tudjuk felfogni a következő dimenziót, amely magába foglalja az általunk könnyedén észleltet is. Mégis tehetünk kirándulásokat abba a varázslatos, mélyebb birodalomba a Megértés Táblázata – és sok gyakorlás, megfigyelés – segítségével, egy békésebb, teljesebb képet kapva a valóságról.”

Beracka Ilona


„Mit jelent számomra pedagógusként, óvónőként a MEGÉRTÉS TÁBLÁZATA a hivatásom útján.

Az a küldetés és lelkesedés, amit kis korom óta érzek és hivatásomban vállaltam, most nyer fokozatosan tiszta értelmet. A gyermekszeretet egy más minőségűvé vált bennem. Ahogy nő a megértésem, rálátásom, úgy tudok avval a valódi, felszabadult, de tudatos lélekkel fordulni gyermekhez, szülőhöz. A megérzések, sejtelmek, vélelmek, ítéletek és ideákban való elbizonytalanodás, ami erősen feszített, fokozatosan a Miértekre való figyeléssel, válaszokkal, megértéssel oldással fokozatosan változik érthetővé, RENDé. Hálát érzek ezért! Köszönet a Teremtőnek az elhívott szerzőnek, szerzőknek!”

Fabisz Julianna