Szolgalom

Szolgalom

„Muszáj. Ez a szolgalom alapja.

Úgy érzem vezetnek, mint egy lovat, én pedig megyek, mert a hurok a nyakam körül. Nem tehetek mást: ha megállok, fojtogat. A hurok a kötelem. Olyan állapotban vagyok, ahol nem azt teszem, amit szeretnék, de úgy élem meg, hogy nincs más választásom.

Ez az egyetlen megoldás, azt hiszem, elfogyott a szabad mozgásterem. Az indok legtöbbször valami külső dolog, amivel megmagyarázom, hogy miért nincs kiút, miért muszáj eltűrni a rabságot. Ez most még épphogy, de elviselhető.

Érzem, hogy ennél lejjebb már nem szabad csúszni, mert jön a veszedelem, fáradalom, és így tovább. Gyakran le is zuhanok – a lelki szolgaságban könnyen kifárad az ember.

A szolgalom az utolsó állapot, ahol még el tudom hitetni magammal, hogy ez nagyjából rendben van. Kívül. Belül érzem, hogy nincs jól, de még be tudom mesélni magamnak, hogy ennek így kell lennie.

Megkövültnek, sziklasúlyúnak érzem már azt, ami eredetileg csak összekapcsolt, és az összetartozást jelentette.

Nem teszem oda magam, nem csinálom szívvel-lélekkel. Ilyenkor az ember csak azt végzi el, ami benne van a munkaköri leírásában, minden más ellen tiltakozik. „Nem dolgozom más helyett.” „Engem nem erre vettek fel.” Ebben az állapotban folyton az órát nézem, és a munkaidő végéért imádkozom. Nem érdekel a következmény, egy szalmaszállal sem teszek többet keresztbe, mint amennyit muszáj.

Aki szolgalomban van, az lógatja a lábát, lebzsel, lopja a napot. Kerüli a munkát, tanulást, és ha muszáj csinálni, akkor kelletlenül, kényszeredetten, vonakodva áll hozzá. Lehetőleg lézeng, henyél, lustálkodik. Ha nagyon beleragad az állapotba, léha, léhűtő, hányaveti, hanyag. Megbízhatatlan, megúszásra játszik, gondatlan.

Buzgalomban még eljátssza, hogy fontos neki az adott kérdés, szolgalomban már ezzel sem törődik. Persze, aki szolgalomban van, az időről-időre azért feltornássza magát buzgalomba, különben hamar útilaput kötnének a talpára. Bármit csinál ebben az állapotban, az pontatlan, összecsapott lesz, hosszútávon pedig káros – saját magának is.

Szeretnél olyan repülőn utazni, amit egy szolgalomban lévő műszakis tessék-lássék ellenőrzött felszállás előtt? „Jó lesz az”, „elmegy”, „megcsinálom, mert ezért fizetnek”.

Belül kell tudni változtatni.”

Felületes, kedvetlen, pontatlan, halogat